Taiteestani


UV-taideteos Tulilinnut on UV-valosssa loistava ympäristötaideteos. Tulilinnut -teos koostuu seitsemästä rautalankaveistoksesta, jotka olen punonut: Bubo, Phoenix, Turdus, Gallinago, Larus, Accipiter ja Cacatuidae. Rautalankaveistoksissani olen kieputtanut, punonut, vääntänyt, virkannut ja solminut rautalankaa, sekä spraymaalannut linnut UV-maaleilla ja efektilakoilla. Linnut näyttäytyvät minulle eräänlaisina mystisinä ja mytologisina voimaeläiminä. Tulilinnuista pienimmät rautalankaveistokset ovat siniä kuin kytevätuli, sitten ne kasvavat ja muuttuvat keltaisiksi, ja isoimmat lähes ihmisen kokoiset linnut liekehtivät neonväreissä.

 

Puupiirroksieni ja rautalankaveistoksieni aiheet ovat saaneet alkunsa minulle rakkaissa paikoissa Puumalassa ja Kuhmossa. Näillä paikkakunnilla olen viettänyt paljon vapaa-aikaani rentoutuen luonnon hiljaisuudessa, kuunnellen tuulen huminaa, istuen rantakalliolla antaen ajatuksieni lentää tuulen mukana ja tehden piirustusluonnoksia asioista, joita ei kiireen keskellä aina edes huomaa: jäänlähtö ja luonnon herääminen talven jälkeen, kevään ensimmäiset linnut, kesän perhoset, elokuun pimenevät yöt, syksyn sienet, jotka odottavat poimijaansa ja talven ensilumi. Kaupungin betonirakenteiden ja hektisyyden vastapainoksi kaipaan aikaa ajatuksilleni, luonnon rauhaa.

Jokin luonnon pieni yksityiskohta tai muoto voi antaa ajatuksilleni ja tunteilleni ratkaisevan sykäyksen, jonka pohjalta lähden työskentelemään. Teoksissani pyrin kuvaamaan tunteitani ja ajatuksiani luonnon kautta. Käytän havaintoa alkupisteenä, josta lähden seikkailemaan erilaisten vaihtoehtojen välillä. Puupiirrosten tekemisessä minua kiehtoo se, ettei varmaa lopputulosta voi tietää etukäteen, sillä puunsyyt ja oksakohdat vaikuttavat hyvin paljon teokseen. Puupiirrokseni olen kaivertanut koivu- ja kuusivanerille ja teokset olen vedostanut käsin ja prässin avulla japaninpaperille, mulperipaperille ja kuitupaperille. Uusimmissa teoksissani olen yhdistänyt puupiirrokseen pakkausmateriaalipainantaa. Olen käyttänyt kierrätysmateriaaleja, kuten käytettyä koivuvaneria, pakkauspahveja, kuplamuovia, vanhoja pitsiverhoja ja muuta vanhaa puumateriaalia. Rautalankaveistosten jalustoissa olen hyödyntänyt myös kierrätysmateriaalia. Kestävä kehitys on tärkeää."

 

-Tiinalotta Särmölä-